TS ISO/IEC 15504 Belgelendirme Süreci
SPICE, şirketin yazılım süreçleri, destek süreçleri ve yönetim süreçlerinin tetkik edilmesi ile standartta belirtilen şartlara uygun olarak süreçlerin uygulanmasını gerektiriyor. SPICE veya CMMI gibi kurumsal süreç olgunluk, yazılım süreç değerlendirmesi terminolojisi ile daha önce tanışılmamışsa hazırlık süresi en az 6 ay kadar zaman alacaktır.
Ancak firma SPICE veya CMMI metodolojisine uygun olarak süreçlerini belirlemiş ve işletiyorsa hazırlık süresi kısalacaktır. Tetkikten önce tetkik edilecek projelerin belirlenmesi, süreçlerin parametrelerine ait tablonun doldurularak süreç planlama toplantısının yapılması ve tetkik planının yapılması gerekiyor.
Eğer firma tetkik için hazır ise bu plana göre 5 günlük bir plan yapılıyor. Tetkikin olumlu geçmesi durumunda raporu komisyona sunulur. Olumsuz sonuçlanması halinde uygunsuzlukların giderilmesi için 3 aya kadar süre verilir.
Komisyon olumlu karar verirse firmaya sözleşme ve fatura gönderilir. Fatura ödendikten sonra dekontun ulaştırtılması ve belge ve marka kullanma sözleşmesinin imzalanmasından sonra da belge firmanın adresine postalanır.
Belge alındıktan 18 ay sonra ara kontrol yapılır, 3 yıl sure sonunda tekrar bütün süreçler için tetkik yapılır. Belgeniz geçerli olduğu sürece bu döngü devam eder.
SPICE TS ISO IEC 15504 nedir?
Yazılım Süreçleri Değerlendirilmesi ve Organizasyonel Olgunluk sertifikasıdır. SPICE modelinin amacı farklı yazılım süreç değerlendirme model ve yöntemleri için ortak bir ana prensip sağlamaktır. Böylece değerlendirmelerin sonuçlarının ortak bir bağlamda rapor edilmesi sağlanır.
Referans model iyi yazılım mühendisliği için gerekli olan temel hedefleri üst seviyede tarif eder ve yazılımı elde etme, sağlama, geliştirme, işletme, tekâmül ettirme ve destek yeterliliği oluşturmayı isteyen her yazılım kuruluşuna uygulanır. Model, belirli bir kuruluş yapısı, yönetim felsefesi, yazılım yaşam döngüsü modeli, yazılım teknolojisi ya da geliştirme metodolojisini temel almaz. Bu referans modelin mimarisi, süreçleri yazılım personelinin yazılım süreçleri yönetiminin sürekli iyileştirmesi için anlaması ve kullanmasına yardımcı olacak şekilde düzenler.
SPICE Organizasyonel Olgunluk Seviyeleri:
SPICE metodolojisi ile ilk defa tanışan firmaların Seviye-1 veya Seviye-2'yi hedeflemeleri tavsiye edilmektedir. Seviye atlamak için öncelikle firmanın SPICE kültürünü sağlaması gerekmektedir. Bu da yaklaşık 3 yıllık süreyi bulmaktadır.
Seviye 1: Genel olarak yazılım geliştirme (mühendislik) süreçlerinden oluşmaktadır. Tablo 5 'te belirtilen Minimum 7 süreçte başarı sağlamak gerekmektedir.
Seviye 2: Minimum 15 Süreç. Seviye 1'de yazılım geliştirme süreçlerini SPICE modeline uygun olarak gerçekleştirdiğini kanıtlayan (üretim) bir firmanın mühendislik süreçlerine ek olarak destek süreçleri (dokümantasyon, konfigürasyon, kalite güvence, doğrulama gibi süreçler) ve yönetim süreçlerini (Proje yönetimi ve risk yönetimi) süreçlerinin de TS ISO IEC 15504 standardına uygunluğunu sağlamak gerekmektedir. Seviye-1'deki 7 sürece ek olarak minimum 8 tane daha süreçte daha başarı sağlamak gerekmektedir.
Seviye-3: Minimum 26 süreç. Seviye-1 ve 2 de yetkinliği olan bir firmanın altyapı, insan kaynakları, ölçüm, eğitim, varlık yönetimi gibi süreçlerin de eklenmesiyle kurumsal bir seviyenin , standart süreçlerin tarif edildiği bir organizasyonun inşa edilmesi anlamına gelen seviyedir.
Seviye-4 ve Seviye-5 düzeyinde firmanın uyguladığı bütün süreçlerde istatistiksel ölçüm altyapısını sağlaması, hata işleme, yeniden işleme gibi maliyetleri minimize edip ve şirketin verilerini sürekli yorumlayarak kurumsal hedefleri revize etmeleri, projeksiyonlar yapmaları anlamına gelmektedir. Şirketin bu verilere dayanarak güçlü yönlerini ve zayıf yönlerini belirlemesi, yenilikçilik düzeyinin artırılarak daha rekabetçi bir düzeye kavuşmasını hedeflemektedir.
Kalite asla bir tesadüf değil, daima akıllı bir gayretin sonucudur. John Ruskin