İşin Geleceği İçin Önemli Sosyal Beceriler
Yapay zeka ve robotlar bizimle iş paylaşmaya devam ettikçe, neredeyse her iş değişime uğrayacak ve bu değişimin hızı, biz dördüncü sanayi devrimine girerken artmaya devam edecek.
Kurumlarda ve iş dünyasında otomatikleştirilebilen, tekrarlayan görevler otomatikleştirilecek ancak insanlar, bilgisayarların henüz kopyalayamadığı belirgin becerilerine dayanan görevler için kritik olmaya devam edecek.
Geleceğin iş dünyasında en başarılı olacak kişiler; nasıl düşündüğünüz, çalıştığınız ve diğer insanlarla nasıl ilişki kurduğunuz ile ilgili sosyal becerileri geliştirenler olacaktır.
Geleceğin iş dünyasında gelişebilmek için edinmeye ve geliştirmeye odaklanmanız gereken en önemli sosyal becerilerden bazıları ise:
Eleştirel Düşünme: Güvenilir veriler bulma ve bunları karar vermek için kullanma becerisi.
📌Yargılama ve Karmaşık Karar Verme: Kararların daha geniş ve uzun vadeli etkilerini anlamak, öngörebilmek.
📌Duygusal Zeka (EQ) ve Empati: Kendi duygularınızın ve başkalarının duygularının farkında olma, onları kontrol edebilme yeteneği.
📌Yaratıcılık: Hayal kurabilme, geliştirebilme ve yeni fikirler üretebilme yeteneği.
📌İşbirliği ve Ekip Çalışması: Ekipler ve çalışma çevresi ile bütünleşebilme ve uyumlu çalışabilme.
📌Kişilerarası İletişim Becerileri: Fikirlerinizi güçlü bir biçimde dinletebilmek, anlatabilmek ve iletebilmek, aynı zamanda dinleyebilmek.
📌Gig Ekonomisi: Gig Ekonomisini anlamak, hakkında güncel fikirlere sahip olabilmek.
📌Uyarlanabilirlik ve Esneklik: Uyumlu bir zihniyete sahip olmak, işyerindeki değişimlere açık ve adapte olmak.
📌Kültürel Zeka ve Çeşitlilik Bilinci: Çeşitlilik ile çalışma ortamlarının ve toplumların daha çeşitli hale geldiği gerçeğinin farkında olmak. Başkalarıyla doğru ilişki kurabilmek ve farklı geçmişlere sahip başkalarıyla uyum içinde etkin bir çalışma yürütebilmek.
📌Etik Farkındalık: İşin ve teknolojinin müşteriler, çalışanlar ve diğer paydaşlar (çevre de dahil olmak üzere) üzerindeki etik etkilerini anlamak.
📌Liderlik: Yönetimde mükemmelleşme.
📌Ağ Kurmayı Yönetme: İlişkiler kurmak, ağınızı büyütmek, çevrimiçi ve çevrimdışı itibarı güçlendirmek, yönetmek ve korumak.
📌Zaman Yönetimi: Çalışma şeklimizde daha etkili ve verimli olmak, zaman yönetiminde becerikli olabilmek.
📌Merak Duygusu ve Sürekli Öğrenme: Büyüyen, gelişim odaklı bir zihniyete sahip olmak, kişisel ve profesyonel olarak öğrenmeye ve büyümeye devam etmeye inanç duymak.
📌Değişimi Kucaklamak ve Kutlamak: Çalışma ortamında meydana gelen değişiklikleri kabul edebilmek ve süreçleri yönetebilmek.
📌Kendinize İyi Bakmak: İş-yaşam dengesini bulmak, fiziksel ve zihinsel sağlığa özen göstermek.
Kaynak: Tomorrow"İyi kullanılmış ortalama bir zekaya sahip olmak, boşta kalmış güçlü bir zekaya sahip olmaktan daha iyidir." Bryant H. McGill